islanda
grecia1
australia
iasi
Proceduri de check-in

Check-in online

Varianta de check-in online este disponibila la majoritatea marilor companii aeriene, ca o masura pentru scaderea perioadelor de timp pe care turistii le au de petrecut in aeroport, inainte de zbor. Cei care călătoresc cu avionul trebuie să ajungă la aeroport cu trei ore înainte de ora programată pentru decolare, pentru formalităţile de check-in. Puteţi micşora acest timp dacă faceţi check-in-ul online. Majoritatea companiilor aeriene care zboară din/spre România le oferă pasagerilor posibilitatea de a-şi efectua check-in-ul online în interval de 24-72 de ore dinaintea zborului.

1. Cand poate fi facut check-in-ul online

Procedura de check-in online se face pe site-ul companiei cu care vei zbura, in functie de regulile introduse de respectivul operator aerian. In general poti face check-in-ul online pana la o perioada de trei ore inaintea zborului, maximul perioadei temporale fiind si de cateva zile inainte. De asemenea, nu uita sa te prezinti in aeroport cu cel putin o ora inainte de ora planificata pentru plecarea zborului, pentru a reusi sa-ti iei stampilele necesare imbarcarii si sa te imbarci in conditii optime.

2. Citeste cu atentie instructiunile referitoare la check-in

Atunci cand achizitionezi biletul de avion, vei avea si o optiune pentru check-in online, in legatura cu care va trebui sa consulti regulile companiei de la care ai achizitionat biletul. Daca ai bagaje, bifeaza optiunea de bagaje in formularul pe care il completezi, acestea urmand a-ti fi preluate atunci cand vei ajunge in aeroport. In plus, fii atent si la precizarile de genul “numai posesorii de e-ticket pot face check-in online” sau “numai pasagerii care se vor imbarca din anumite aeroporturi pot beneficia de acest serviciu”. Retine si faptul ca pentru cei care calatoresc spre Statele Unite, acest tip de check-in este in general evitat, datorita normelor de securitate impuse.

Excepţii - Formalităţile de check-in pentru următoarele categorii de pasageri se pot efectua numai la aeroport:

  • pasageri care călătoresc însoţiţi de un copil în vârstă de până la 2 ani şi/sau coşul pentru copii;
  • minori neînsoţiţi;
  • pasageri însoţiţi de animale de companie (transportaţi în cabină sau în cală);
  • pasageri cu cerinţe speciale (pasageri care călătoresc cu un bagaj în care sunt transportate arme sportive şi/sau de vânătoare, muniţie; pasageri care au plătit un loc suplimentar in avion etc.).

3. Ia cu tine actele si formularele referitoare la check-in-ul online

Odata cu efectuarea check-in-ului online vei primi niste date de confirmare a check-in-ului. Opteaza sa le primesti fie pe telefon, prin sms, ori pe mail, pe care sa il transferi spre smartphone-ul tau, daca detii asa ceva. Daca nu, iti poti printa pe o hartie aceste date, urmand a o prezenta la aeroport, atunci cand ajungi. Tine cont de faptul ca anumite companii cer o taxa pentru cei care nu aduc documentul care atesta faptul ca ai facut check-in-ul online. Alte companii cer o taxa pentru cei care indeplinesc aceasta procedura in aeroport. Intereseaza-te in legatura cu aceste taxe si cu detaliile legate de ele. Nu uita sa ai la tine si actele de identitate, pasaportul (in cazul tarilor care solicita acest document pentru accesul pe teritoriul lor) si biletul de avion. In plus, daca vei calatori cu mai multe persoane, va trebui sa ai pentru fiecare persoana in parte cate un formular de check-in online completat.

4. Ce avantaje are check-in-ul online

Acest tip de check-in are cateva avantaje importante: nu trebuie sa astepti la cozi in aeroport, iti poti alege singur locul pe care il preferi si ai mai multa libertate in legatura cu respectiva calatorie: iti poti folosi propriul computer pentru check-in, iti poti printa singur permisul de imbarcare etc. 5. Link-uri catre principalele companii din Romania care accepta check-in on line Utilizand aceasta procedura, va puteti selecta locul in avion, va inregistrati pe zbor si va puteti tipari cartea de imbarcare. Astfel, daca aveti doar bagaj de mana va puteti prezenta direct la poarta de imbarcare economisint timp de asteptare in aeroport.

Imprimati sau prezentati in forma electronica documentul de imbarcare rezultat in urma procedurii.

Va dorim zboruri cat mai placute!