malta-dedal-tur-25
malta-dedal-tur-09
malta-dedal-tur-09
malta-dedal-tur-02
malta-dedal-tur-27
malta-dedal-tur-24
malta-dedal-tur-01
malta-dedal-tur-01
malta-dedal-tur-02
malta-dedal-tur-25
malta-dedal-tur-24
malta-dedal-tur-04
malta-dedal-tur-04
malta-dedal-tur-27
Malta

Situata la circa 90 km sud de Sicilia si 290 km nord de tarmul Africii, Malta este de fapt un podis calcaros scund, cu inaltimea maxima de 417m (insula Gozo), situat in centrul Marii Mediterane.

Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale au fost raspunzatoare pentru influenta si reputatia cunoscuta in intreaga lume. Situata la poarta Africii si a Orientului, insula imbina frumusetea naturala cu 7000 de ani de istorie. La prora fiecarei barcute de pescuit multicolore, cunoscute pe plan local sub numele de 'luzzu', se afla batranul ochi protector al lui Osiris. Templele neolitice de la Hagar Qim, care privesc spre mare si spre insula Filfla, se numara printre cele mai bine conservate temple din cele peste 30 descoperite in intreg arhipelagul maltez. In 1530, cand Cavalerii Ioaniti s-au asezat in Malta, nimeni nu ar fi putut sa-si dea seama ca destinul va lega in mod inexplicabil insula de acest ordin religios, hospitalier si militar. Orase, fortarete, biserici si palate au transformat Malta in ''giuvaerul'' unic care este azi. Influentele arabe si engleze se regasesc in limba si in caracterul locuitorilor.

Malta - program Dedal TurMalta - program Dedal TurMalta - program Dedal Tur

Daca-i vei intreba pe cei care au fost in Malta ce i-a impresionat cel mai mult, iti vor raspunde fara sa ezite: “maltezii". Plini de viata, inimosi, tipic mediteraneeni, cu un pic de umor britanic, maltezii au un mod unic de a-ti ura “Bine-ai venit!". Este un amestec de serenitate si ospitalitate traditionala. Din vremea lui Calypso, care potrivit legendei l-a tinut captiv pe Ulise pe insula Gozo timp de sapte ani, acest fermecator mod de a face lucrurile nu s-a schimbat niciodata. Chiar si Scrierile Apostolilor descriu primirea calduroasa pe care localnicii i-au facut-o Sf. Pavel.

Secole mai tarziu destinul Maltei a fost inca o data strans legat de traditia ospitalitatii: multumita Cavalerilor Ioaniti ingrijirea bolnavilor si a ranitilor a devenit o arta. In zilele noastre traditia ospitalitatii este la fel de vie ca in vremea lui Calypso, a Sf. Pavel sau a Cavalerilor Ioaniti. Nici un alt grup de insule nu poate oferi atata frumusete naturala, arta si arhitectura si posibilitati de divertisment precum Malta.

Totul este aproape, neasteptat si foarte accesibil. Dar insulele malteze sunt mai mult decat un muzeu in aer liber. Grupul de insule emana o placere aproape palpabila. Puterea lor de atractie consta intr-un amestec, unic in felul sau, intre vechi si nou si in felul in care aici istoria acompaniaza prezentul. Daca va place sa mancati la restaurant, arta culinara malteza combina cele mai bune ingrediente locale - pestele, fructele de mare, fructele si legumele - cu mancaruri internationale. Vinul maltez de asemenea se dovedeste a fi un companion foarte bun.

Malta - program Dedal TurMalta - program Dedal TurMalta - program Dedal Tur